Romatizma eklemlerde ve yumuşak dokularda tekrarlayıcı kronik ağrıya sebep olan geniş bir hastalık grubunu ifade eder. Genellikle eklemlerde tutulum olmakla birlikte bağ dokusuna da tutabilir.
Halk arasında en sık bilineni romatoid artrit olmakla birlikte yüzlerce romatizmal hastalık vardır. Bu romatolojik hastalıkları teşhis ve tedavisini yapan bilim dalına romatoloji denir. Dahiliye bölümünün yan dalıdır.
Romatizma Belirtileri
Romatizmalar hastalıklar (eklem romatizması hastalığı) genellikle artrit atakları ile eklem ağrısına ve eklemlerde şişliğe sebep olur. Bağ dokusu tutulumu olan romatolojik hastalıklarda vardır. İç organ tutulumu da görülebilen bu romatolojik hastalık grupları sistemik semptomlar da gösterebilir.
Örneğin kalp ve böbrek tutulumları, cilt ve göz tutulumları da görülebilir. Sabah tutukluğu, eklem sertliği romatizmal hastalıklarda görülebilir. Artrit ve sinovit atakları eklemlerde kalıcı hasara ve şekil bozukluklarına neden olabilir.
Romatizma Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri
Romatizma şiddetli ve ağrılı olduğunda tıbbi müdahale gereklidir. Tıbbi müdahale bazı ilaç, losyon ve kremlerin kullanılmasının yanı sıra cerrahi işlemler olabilir. Romatizma ameliyatları eklemlerin ciddi hasar görmesi durumunda yapılan uygulamalardır. Romatizma ameliyatı eklemlerin düzeltilmesinin yanı sıra romatoid artrit gibi durumlarda değiştirilmesini de kapsar. Romatoid artrit ameliyatları genellikle kalça ve dizde olan romatizmayı tedaviyi etmek için uygulanır. Romatizma ameliyatından sonra hastanın tam iyileşme sağlayabilmesi için fizik tedavi programına dahil edilmesi sağlanır.
Romatizma İlaçları
Romatizma ilaçları genellikle hastanın yaşam konforunu yükseltmek ve ağrıyı hafifletmek için önerilirler. Bu ilaçlar aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de kullanılır. Romatizma ilaçları çoğunlukla kortizon içerir. Bu nedenle hastanın ilaç tedavisi sırasında beslenmesine ve kilo alımına dikkat etmesi çok önemlidir. Romatizma ilaçları hem hap hem de iğne şeklinde olabilir. Ayrıca krem ve losyonlarda romatizmadan kaynaklanan ağrıları azaltmaya yardımcı ilaçlardır.
Romatizma Tedavisinde Vitamin ve Mineraller;
Romatizma tedavisinde, bazı vitaminler ve minerallerin rolü vardır. Bu vitamin ve mineralleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. D Vitamini
D vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Romatizma hastalıklarında kemiklerde zayıflama ve osteoporoz riski artırır. Bu nedenle D vitamini eksikliği bu durumu daha da kötüleştirir. D vitamini takviyeleri almak, kemik sağlığını korumaya yardımcıdır.
2. Omega-3
Omega-3 takviyeleri, iltihaplanma ve eklem sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Romatizmal hastalıklarda, omega-3 yağ asitleri almak, semptomların hafiflemesine yardımcıdır.
3. Kalsiyum
Kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir. Romatizma hastalıklarında kemiklerin etkilendiği durumlarda kullanılır. Kalsiyum takviyesi, kemik kaybını önlemeye ve kemiklerin güçlenmesine yardımcıdır.
4. B Vitaminleri
Bazı B vitaminleri, sinir sistemi sağlığı ve enerji üretimi için önemlidir. Romatizma hastalıklarında, vücuttaki stresi ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar. B vitaminleri, beslenme yoluyla alınabileceği gibi multivitamin takviyeleri olarak da kullanılır.
5. C Vitamini
C vitamini, antioksidan özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemi fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Romatizma hastalıklarında, bağışıklık sisteminin dengelemesine ve inflamasyonu azaltmaya katkıda bulunur.