Pediatrik Ortopedi

06-05-2025 10:20
Pediatrik Ortopedi

Pediatrik ortopedi, doğumdan genç erişkinlik çağına kadar tüm çocukluk döneminde meydana gelen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisini gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji dalıdır.

Çocukluk çağındaki ortopedik hastalıklar, doğumsal, travmatik, nörolojik ya da diğer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Pediatrik ortopedinin tedavi alanları pediatrik üst uzuv, pediatrik alt uzuv ve omurga olarak üç grupta değerlendirilmektedir.

Çocukluk çağı, devam eden bir gelişim sürecini kapsar. Bu nedenle de çocukların kas ve iskelet problemleri, yetişkinlikte rastlanılan sorunlardan farklıdır.

Çocukluk ortopedisi olarak da adlandırılan pediatrik ortopedi son derece önemli ve temel bir tıp dalıdır. Çünkü erişkinlikte yaşanan birçok ortopedik sorun, aslında çocukluk döneminde gerektiği gibi önemsenmemiş ve tedavi edilmemiş hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu anlamda ortopedik rahatsızlıkları olan çocukların erken yaşta doğru tanı alması ve tedavi edilmesi ilerleyen yaşlardaki genel sağlık koşullarını da olumlu etkilemektedir.

En yaygın pediatrik ortopedi hastalıkları nelerdir?

Skolyoz: Omurga eğriliği olarak da bilinen skolyozun çocukluk çağında görülme sıklığı giderek artmaktadır. Küçük çocuklarda solunum sorunlarına da yol açabilen skolyoz, ergenlik çağı ile birlikte hızlı bir ilerleyişe geçebilir. Skolyoz, erken yaşta anlaşıldığı takdirde tedavi edilebilmektedir.

Kaynak: https://opdrsukrumehmetturan.com/pediatrik-ortopedi/?utm_source=chatgpt.com

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.